• Voetbal Vereniging OZC

  Sportlaan 2, 7732 AB Ommen
  Telefoon clubhuis: 0529-45 28 00

 • Blikman verslaat Lemele

  ik ben niet van Blikman

  Op deze prachtige nazomerdag stond er voor OZC 6 een onvervalste stadsderby op het programma. SC Lemele kwam op bezoek, voor menigeen een weerzien met wat oude bekenden. Her en der werd er dan ook wat vriendschappelijk over koetjes en kalfjes gekeuveld.

  De hoofdpersoon van vanmiddag, Herman Blikman, keuvelde ook wat over koetjes en maakte tegelijkertijd wat reclame voor reggerund.nl Dit bedrijf wordt bestierd (woordspeling) door Bart Blikman, de zoon van Herman. Herman woont in een boerderij prachtig gelegen aan de rivier de Regge (het onderland genoemd) en aan de bosrand met uitzicht op de Lemelerberg. “Een daalders plekkie” zoals ze dat daar zeggen.

  In 1990 nam Herman de boerderij over van zijn vader en moeder. In die periode bestond de boerderij in totaal uit +/- 55 melkkoeien en 220 mestvarkens (i.p.v. de fokzeugen) In 2004 is Herman gestopt met melken: Hij sliep liever uit en was dat gehannes aan de uiers meer dan zat.

  Het bedrijf bleek daarnaast midden in de Ecologische Hoofdstructuur te vallen waardoor verder boeren op deze schaal erg lastig zou worden. Daarnaast was er destijds geen opvolging dus is Herman over gegaan op Natuurbeheer. Natuurbeheer wil zeggen dat het land niet meer mag worden bemest of bespoten, maar dat de natuur zijn gang kan gaan. Men is dan alleen verplicht om minimaal 2 maal per jaar het gras te maaien. Dit is ook nodig om het gras wat hiermee gewonnen wordt bij te voeren voor de koeien. In 2006 heeft herman de beslissing genomen om een nieuwe veestapel op te bouwen. Ditmaal niet met standaard melkkoeien, maar met het prachtige oer-Hollandse ras de lakenvelder. Een hele mooie koe om te zien, vooral in het natuurgebied.

  Wat daarnaast ook mooi is om te zien is het feit dat Blikman wekelijks nog de velden in de regio onveilig maakt. Altijd in alle rust aanwezig, weinig balverlies en volledig vertrouwend op zijn fabuleuze techniek en overzicht. Jaar in, jaar uit wordt er door hem op donderdag verder geschaafd om deze kwaliteiten nog verder te perfectioneren. Daarna rustig een biertje drinken, na gedane arbeid is het immers goed rusten, om daarna snel door te gaan naar de schietvereniging om daar wederom met scherp te schieten.

  Dat een dergelijk strak trainingsregime zich uitbetaald was op deze oktoberdag dan ook zichtbaar. De wedstrijd begon met een sterker Lemele maar na 10 minuten nam OZC het heft in handen en wist voor rust met mooi voetbal al 3 maal te scoren. Blikman zag dit alles rustig aan vanaf de bank, gaf ondertussen commentaar wanneer nodig en bleef ondertussen wat keuvelen met het toegestoomde publiek.

  Met een achteraf gezien vooruitziende blik (man) gaf herman aan na de rust nog even te wachten met zijn invalbeurt. Maar toen de 4-0 was gevallen stond hij als een wesp gestoken op en sprak de woorden: nou mut ut moar gebeur'n en begon aan zijn warming-up. Bert zag ondertussen zijn wissel aankomen, deed nog wat pogingen om onder zijn wisselbeurt uit te komen maar kon deze echter niet meer voorkomen. Als een jong kalfje die de eerste weide dag beleefd dartelde Blikman de wei in. De linksback van Lemele zag de bui ook al hangen (wat best wel knap was op deze stralende nazomerdag), knoopte zijn veters nog maar eens wat strakker dicht en nam een diepe hap lucht wetende dat hij nog een half uur vol aan de bak moest. Dat dit een goede inschatting was bleek een kwartier voor tijd toen Blikman het effect liet zien van al die trainingsarbeid. Met een werkelijk sublieme boogbal vanaf grote afstand wist hij de keeper te verschalken en verdween de bal sierlijk in de goal. Een oerkreet van de rest van het team, een daverend applaus van al het publiek was wat volgde. De rest van de wedstrijd tot dagen erna een glimlach op het gezicht van herman die er maar niet af te krijgen was. De rest van de wedstrijd deed er niet meer toe. Lemele werd met een eclantante 8-0 weer huiswaarts gestuurd.

  Lemele: gesloopt door Blikman, murw gebeukt door Blikman, een directe rechtse met een knock-out tot gevolg van Blikman, de genade klap toegediend door Blikman......er zijn van die voetbaldagen die je niet snel vergeet.......