• Voetbal Vereniging OZC

  Sportlaan 2, 7732 AB Ommen
  Telefoon clubhuis: 0529-45 28 00

 • Aanvoerders mogen meer dan de rest!

  Het duurt allemaal wat langer dan anders met het verslag van Vroomshoop, welke Bas L voor zijn rekening zou nemen. Onze vaste schare supporters zullen zich dan ook in een onzekere situatie begeven, aangezien de jongens van drie wederom goed begonnen zijn in periode 3. Excuus voor de achterstallige informatievoorziening. Overigens hebben we in Vroomshoop met 3-3 gelijk gespeeld. Uw verslaggever en scheidsrechter (eindelijk een keer een leidinggevende functie) van de wedstrijd van vandaag brak die dag zijn teen. (Dat was een reden voor Kokkie om zich de avond voor de wedstrijd tegen Den Ham compleet te laten gaan met aanwezigheid van ondergetekende: de basis lonkt). U zult inderdaad denken: “Den Ham? Moesten ze daar ook nog tegen?” Ja, daar moesten we ook nog tegen, maar die verslaggever, een ietwat bonkige kalende linksbuiten, heeft de beleving dat neventaken zoals vlaggen en verslagen schrijven niet bij vedettes horen van het derde. Floris gaf zaterdag het juiste voorbeeld, door ongevraagd mijn assistent te zijn. Bedankt voor de prettige samenwerking.

  Tegenstander van vandaag was Mariënberg. Dat klopt, die kunnen er niet zo heel veel van! Vandaar ook dat Ruiters wel met het tweede mee wilde, die moesten immers tegen een ploeg die er meer van kon. Volgens insiders is Mainbarg een sportief ploegje, die nog volop meedoen om de strijd tegen degradatie. Dat was te merken, aangezien ze na een kwartiertje de watervlugge Nicky wel een keertje zat waren. Smerige overtreding, maar de leidsman wou het vandaag zonder kaarten af doen. Dit had niet iedereen even goed begrepen, waardoor de kaartgebaren uit de kast getrokken werden door de mannen van drie. Ook in de rust moest ondergetekende het ontgelden. Doet me geen reed overigens. Mij triggerde voornamelijk de vraag: wat is eigenlijk de rol van een aanvoerder? Is het daadwerkelijk zo dat de aanvoerder ‘er wel is een keer wat van mag zeggen?’ Na enig research kwam ik op een document van de KNVB, waar uiteengezet is wat de extra’s zijn van een aanvoerder.

  De aanvoerder heeft een belangrijke leiderschapsrol voor, tijdens en na het voetballen. Welke rol verwacht jouw vereniging precies van de aanvoerder? En wat verwachten de spelers? Spreek samen duidelijk uit wat de verwachtingen zijn. Maak hierover ook afspraken. Bijvoorbeeld:
  Als aanvoerder:
  • – spreek je teamgenoten aan op hun gedrag voor, tijdens en na de wedstrijd;
  • – ben je het aanspreekpunt tijdens de wedstrijd en verantwoordelijk voor je team;
  • – ben je het verlengstuk van de coach;
  • – ben je de spreekbuis van het team naar anderen;
  • – ben je het aanspreekpunt van het team voor de vereniging;
  • – ben je een voorbeeld voor anderen. (BRON: KNVB)
  Het valt aan te nemen dan Simon zich beroept op bijvoorbeeld punt 2. Verantwoordelijk voor het team wil zeggen dat dat geschreeuw vanuit ons doel, door goede Jack, eigenlijk de schuld is van Simon. Ook de volley die Floris vlak voor tijd naast schoot, is de schuld van Simon. Dat Daan tegen Vroomshoop niet wilde vlaggen, is indirect de schuld van Simon. Dat Rossi gastspeler Jorn consequent Jorne noemt, is eigenlijk de schuld van Simon. Dat er spelers zijn (ook aan de van der Helsstraat) die poppers meenemen tijdens een jubileum avond, is de schuld van Simon. Dat Tom in de rust Koen naar de kant haalde, is ook de schuld van onze captain. Hier kan ik ook eventueel verwijzen naar punt 3, als verlengstuk van de coach.

  Commentaar op de scheidsrechter, of tips voor de scheids in de wedstrijd kunnen eventueel ook ondergebracht worden bij ‘de spreekbuis van het team naar anderen’. Spreekbuis is wat mij betreft een uit de context gerukt woord. Dit was natuurlijk van oudsher een metalen buis die in de scheepvaart als communicatiemiddel gebruikt werd. Hier dus totaal overbodig. Ook is wat mij betreft ‘naar anderen’ een begrip wat veel ruimte voor discussie laat. Naar anderen kan refereren naar Henk Boeve, die vorige week op eigen initiatief kritiek kwam geven op ons spel in Den Ham. Naar anderen kan ook wijzen op zanger Petro, die menig piepende oren achter heeft gelaten. Daarnaast kan naar anderen refereren naar de tegenstander. Wellicht hadden die gewezen kunnen worden op hun harde spel door de aanvoerder. Echter blijft het vaag, waardoor Simon wellicht daardoor ook niet weet waar hij aan toe is. We nemen aan dat hij het document van de KNVB wel doorgenomen heeft.

  Misschien kunnen we wat met de volgende tip van de KNVB: “Maak aan het begin van het seizoen met het team duidelijke afspraken over de rol van de aanvoerder. Wat is zijn rol tijdens de wedstrijd? En wat is precies zijn rol erbuiten? Voer dit gesprek met het hele team. Zo zorg je dat iedereen achter de aanvoerder en de afspraken staat en weet wat hij kan verwachten.”

  Probleem met bovenstaand idee is dat het hele team bij elkaar moet komen. Dit blijkt in praktijk zeer lastig. Wellicht volgend seizoen, wanneer Piet aan de slag gaat bij Balkbrug. Zijn we misschien weer eens een keer compleet. Op teamfeestjes hoeven we dit ook niet te bespreken, want dan haakt de helft immers ook af. Dat iedereen achter de aanvoerder staat bij ons staat buiten kijf. Dat iedereen achter de tweede aanvoerder staat (hij ging zaterdag het laatste kwartier naar Bert), durf ik als leidsman mezelf wel hardop af te vragen. Het is wel een gouden pik.
  Wedstrijd voor de feestavond van het 60 jarig jubileum was niet bijzonder. Het werd een sobere 5-1 overwinning voor de gele kanaries. Paar mooie goals, al moeten ze dat bij Mariënberg niet lezen, want ik ben natuurlijk neutraal. Doelpuntenmakers: Daan, Veneberg, Koen T, Floris B en Nicky. De goal voor de roodzwarten was slechts voor de statistieken.

  Door deze uitslag is de kans aanzienlijk dat het derde periodekampioen gaat worden. We gaan het periodetitelprotocol er dus weer bij pakken. Gelukkig hebben we die net weer in de kast gestopt, dus dat moet wel goed komen.
  Ik sluit graag af met de woorden: Simon is een held. Hulde aan onze captain.
  Uw scheidsrechter.