Feit of fabel? (0-3)

De wedstrijdverslagen anno 2018 zijn nog amper van elkaar te onderscheiden. Ieder verslag wordt er uitgeweid uit over de lokale geschiedenis, worden markante wedstrijdmomenten extra belicht en spiegelt een sterk gecensureerde en eenzijdige versie van het wedstrijdverloop af.

Tijd om de ban te breken. Het is tijd om de discussie te beslechten of spreken we nu over een feit of over een fabel. Het is tijd om groter vraagstuk onder de loep te nemen. Kortom: ‘Heeft seks voor de wedstrijd invloed op de sportprestatie?’ 

Wat zegt de wetenschap?

Laten we starten met een stukje research. Seks en het leveren van sportprestaties is een onderwerp dat sporters, trainers en wetenschappers al jaren ernstig verdeelt.

De oorsprong van deze nieuwsgierigheid komt voort uit de hypothese dat seks voor de wedstrijd slecht zou zijn voor het leveren van de ultieme sportprestatie. Deze hypothese kent zijn oorsprong uit de wereld van boksers en American football-spelers: zij klagen over gebrek aan agressie na de daad te hebben verricht. Echter vanuit de voetbalwereld duiken andere geluiden op, zij ervaren dat het hebben van seks voor de wedstrijd voor ontspannende werking zorgt.

Uru- en seksuoloog Mels van Driel stelt dat na een orgasme mannen minder testosteron aanmaken wat ervoor zorgt dat hun spieren slapper zijn. Deze zelfde van Driel geeft tevens aan dat tijdens de seks een knuffelhormoon wordt aangemaakt, het zogeheten oxytocine. Door dit stofje oxytocine voelen we ons meer met elkaar verbonden, dit leidt ertoe dat de teamgeest sterker wordt. Seksuoloog Eveline Stallaart scherpt dit wel aan doordat uit haar onderzoek bleek dat vervolgens dit gevoel van verbondenheid, aangemaakt door oxytocine, snel weer weg gaat. Hierdoor heb je er aanwijsbaar alleen iets aan, als je direct voor de wedstrijd seks hebt.

De ervaringen van prominenten

Naast wetenschappers, hebben ook prominenten uit het wereldje een mening over dit vraagstuk. Zo gaf de wereldvoetballer van het jaar in 2005, Ronaldo Assis de Moreira beter bekend als Ronaldinho, onlangs in een interview met Playboy toe dat hij regelmatig seks had voor de wedstrijd. Op de vraag of seks dan geen slechte invloed zou hebben op zijn prestaties beantwoorde hij als volgt: “het heeft in ieder geval nooit voor problemen bij mij gezorgd. Ik ging er zelfs vaker beter door spelen.” Ronaldinho wordt bijgestaan door zijn landgenoot en drievoudig winnaar van de Ballon d’or, Ronaldo Luís Nazário de Lima. Hij claimt dat seks voor de wedstrijd geen negatieve invloed heeft op de prestaties binnen de lijnen. In een interview met Voetbal International vertelt hij het volgende: 'Ik weet niet waarom dat altijd wordt gezegd dat seks voor de wedstrijd slecht is, want het is helemaal niet waar. Masturberen daarentegen heeft veel meer invloed op je spel, dat is veel vermoeiender. Ik hield het daarom altijd bij het eerste.'

Naar aanleiding van deze laatste ontboezeming is wellicht volkomen logisch. Want hoe intensiever de lichamelijke inspanning voor de wedstrijd, des te meer energie wordt er verbruikt. Het menselijke lichaam heeft een acceptabele periode nodig om de energievoorraad aan te kunnen vullen. Daarom is het in aanloop naar het leveren van een sportprestatie, is het juist zaak voor de sporter om zo “zuinig” mogelijk om te gaan met de energiebalans.

Doping en Seks

Echter werkt seks voor sommige mensen als doping, de verslavende werking en het bevredigende gevoel van het in een trans raken, wordt als mythisch beschouwd.
Desalniettemin blijft de combinatie van doping en het leveren van een topsportprestatie, eentje die bij maar weinig mensen de goedkeuring kan wegdragen. Het leidt wel tot de vraag of het gebruik van stimulerende middelen bevorderend werkt voor betere bedprestaties? Als we de kwaliteit van de prestaties in bed moeten afleiden op basis van het aantal kinderen dat hij/zij heeft geproduceerd, dan wordt de vraag beantwoord door s ‘werelds bekendste dopingzondaar (Lance Armstrong) met een duidelijke “ja”. Gedurende zijn carrière wist hij, verdeeld over meerdere leggen, minimaal vijf verschillende producties af te leveren. Iets wat tweeënhalf keer meer is dan bij de gemiddelde Nederlander.

Conclusie:

Ondanks de grondige uiteenzetting hierboven, blijft de vraagt onbeantwoord of we te maken hebben met een feit dan wel een fabel. Doordat er geen eensluidend antwoord op deze vraag is, zal OZC 3 , onder het mom” vertrouwen is goed, controle is beter”,  zich wellicht moeten wagen aan een experiment door de proef op de som te nemen. Daarbij stel ik het volgende voor. Deel het team op in drie groepen met een gelijk aantal personen per groep. De groepen worden samengesteld middels een willekeurige steekproef, zonder teruglegging. De eerst groep mag zich op de vrijdagavond volledig uitleven op zijn bedpartner, de tweede groep mag op de vooravond van de wedstrijd een potje ”vijf-tegen-één” doen. Tot slot blijft er een derde groep over, van deze derde groep wordt geacht zich op de vooravond van de wedstrijd, volledig te onthouden van enige intieme zaken.

In het volgende verslag zal Kay, de oudste telg van de familie Woesthuis, uitweiden over onderzoeksresultaten van dit experiment.

Samenvatting:

Tot slot, zaterdag 3 november werd de wedstrijd in en tegen Mariënberg gespeeld. Het betrof het tweede elftal van de plaatselijke vereniging. De technische leiding had een sterke tactische analyse op basis van alle beschikbare informatie over de komende opponent. De tactische analyse besloeg het volgende; Mariënberg 2 speelt met 11 spelers, ze dragen rode shirts gecombineerd met een zwart broekje en zwarte kousen. Alvorens het eerst fluitsignaal klonk, wist de technische leiding ‘zijn’ ploeg nog te wijzen op een klein detail, maar wel iets dat deze middag het verschil kon maken, de wedstrijd zal gespeeld worden met een bal van het merk Derbystar . De tactische analyse zaaide effect, er werd met 0-3 gewonnen. Behoudens de sterke analyse, kon een groot deel van het succes op het conto van de gastspelers worden geschreven. Daan, Haas, Neus, Petter en Santos ontzettend bedankt voor het meespelen.
Door deze overwinning kruipt OZC 3 langzaam naar de bovenkant van de ranglijst. Aanstaande zaterdag wordt er thuis gespeeld op sportpark Westbroek tegen hekkensluiter SCD’83 uit het nabij gelegen Dedemsvaart.

Door: Tom Voortman

Door: Tom Voortman
6 november 2018